24091977
top of page

Porodica i plivanje: Moja štafeta


Na pitanje da li je plivanje individualni ili kolektivni sport, većina bi svrstala u prvu kategoriju. Da li je stvarno tako? Da li je plivanje individualni sport? Da li je plivanje trka pojedinaca ili štafeta najboljih?

Plivanje i porodica, veoma su slični, ako ih posmatrate iz ugla roditelja. U porodici, mama i tata svakodnevno pronalaze načine kako da određenu situaciju pretvore u adekvatno rešenje za najrazličitije karaktere ukućana. Tako je i u plivanju, trener je taj koji zna ko je kakav pojedinačno u stazi, ali i od koga može da očekuje da da svoje najbolje za tim u štafeti. Na kraju dana, kada se «porodica» okupi za stolom, ili kraj bazena tada se rešavaju sve nerešive situacije kako svakog plivača ponaosob, tako i porodične dileme. Tada se kuju planovi za štafetu!

Plivanje i porodica imaju tu prednost jer spadaju u individualni, ali i kolektivni «sport». Evo i zašto:


  • Svaka štafeta je priča za sebe: Kao što je u porodici svako jedinka za sebe, ali i deo tima, tako je i u plivanju svaki plivač medalja za sebe, ali i motor koji dovodi ceo tim do uspeha u štafeti. Naime, plivači uglavnom plivaju samostalno, svako za sebe, ali su često i deo štafete pa pored individualne imaju i kolektivnu odgovornost za postignute rezultate. Disati kao jedan je cilj dobrog tima i štafete.

  • Porodica iznad ličnog interesa: Svaki plivač dođe u svojoj karijeri do momenta kada pliva za nešto mnogo bitnije, bitnije nego samo za sebe. To je «porodica» i njena štafeta! Timski plivač je uvek fleksibilan, spreman da sluša i da se za dobrobit porodice, štafete, uzdigne iznad ličnog interesa. Pozitivna atmosfera, timski duh u plivanju, kao i u porodici važnija je od samog kvaliteta pojedinca. Misliti na tim i šta je dobro za njega, a ne samo za lični interes i rezultat. To je ono što razlikuje dobrog od vrhunskog plivača.

  • Prilagođavanje kvaliteta: U timu svaki pojedinac ohrabruje se da da najbolje od sebe. Bez partnera na treningu, koji će vas gurati svaki dan napred, teško da ćete dostići svoj pravi potencijal. Dobar plivač je onaj koji ume da svoje kvalitete prilagodi štafeti, porodici, a dobar tim je onaj u kome svako ima odgovarajuću notu u sistemu. A konačan cilj je ritam koji će ih dovesti do konačnog cilja, pobede!

  • Prestiž: Često plivači brže plivaju u štafetama nego u svojim posebnim trkama, jer izvlače posebne atome snage da bi dali maksimum za svoju «porodicu» u bazenu. Štafeta je poseban doživljaj i adrenalin, od samog izlaska tima pred trku, posebne najave, publike koja vas nosi,… jednostavno ne možete da ne date 101% svojih mogućnosti!

  • Komunikacija ključna: Nesuglasica kao i boljih i lošijih dana kako u porodici, tako i u plivanju, štafeti ima, ali sve se može prevazići uz kvalitetnu komunikaciju. Od značaja za plivanje i štafetu jeste da budete iskreni, realni prema sebi i da sagledate šta posedujete od potrebnih osobina, a koje od njih je potrebno da razvijete.

  • Savršene izmene: Najčešće odlučuju pobednika. Stotinke savršenstva kod samih izmena plivača donose štafeti prednost, pobedu ili poraz, pa čak i diskvalifikaciju. Kroz posebne treninge i hiljade izmena na treninzima, dovode do savršenog tajminga izmene. Porodica se uči takođe svakodnevno, da zajednički članovi pomažu i odmenjuju jedno drugo, svaki put kada je neko umoran ili «odradi» svoj deo, tada je red na sledećeg člana, do konačno obavljenog zadatka u korist cele porodice.

Pobednički zaveslaj u poslednjoj stotinki svake štafete, bez obzira na junaka, koji je u poziciji da dotakne cilj, uvek je rezultat «porodice»! Zato, slobodno mogu reći da plivanje nije više pojedinačan sport, jer je tu «porodica» koja ga prati tokom svakog zaveslaja. Ona je ključna u postizanju željenog rezultata u štafeti.

Moja štafeta je moja porodica. Tim koji stoji iza svake reči, slike, okreta, skoka u okviru Swimmimg Dad koncepta je moja porodica. Sigurno jednom nedeljno odplivamo štafetu 4x100 mešovito. U nju prelijemo sve dobre i loše stvari tokom nedelje, koje čine svakodnevni život i koje nas uče i čine jačom štafetom - porodicom!

Da li je plivanje po vama individualni ili kolektivni sport?

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page