24091977 Ronjenje: Medeni mesec pod vodom

Ronjenje: Medeni mesec pod vodom

8 Apr 2019

Swimming Dad

 

Avanturista ste, više nego turista. Privlače vas dubine. Volite da ronite, više nego da plivate. Uživate da istražujete podvodni svet, više nego da se «roštiljate» na plaži po ceo dan. Deo godišnjeg odmora proveli bi pod vodom. Možda bi čak medeni mesec na plaži, zamenili dubinama Crvenog mora. Ja jesam, ali sam i mladu poveo sa sobom.

Sve se spontano odigralo. Kad gledam sa današnje distance tajming je bio idealan: zaprosio sam je na leto, završili smo zajedno kurs ronjenja tokom zime, venčali se na proleće, a medeni mesec i ronjenje isplanirali za jesen.

Ronjenje sa bocom je pravi izazov.

 

Posebno ukoliko ga dobro isplanirate i ispoštujete sva pravila.

 

Ronjenje na medenom mesecu, iz mog ugla:

 

24 sata: Dve nedelje kombinovali smo ronjenje i turističke obilaske Egipta. Svaki drugi dan, ronili smo i osvajali dubine Crvenog mora (u okolini Hurgade). Ono što je bitno kada pravite plan, jeste da znate da se 24 sata pre i posle leta ne sme roniti. Jednostavno zato što od morskih dubina do krajnjih granica zemljine atmosfere promene u sastavu gasova mogu ispoljiti direktan uticaj na organizam ronioca.

Diši, iako je voda ušla u masku: Moja žena je to nekako smetnula sa uma već na prvom zaronu. Kada smo se spustili na dno na nekih 12m, nakon izjednačavanja pritiska u ušima, ušla joj je je voda u masku. Uspaničila se. Unezverena, gledala me je kroz masku punu vode. Trebalo mi je vremena da je smirim, i podsetim da iako je voda ušla u masku ona i dalje može normalno da diše. Kada zaronite, šta god da se desi, dišite... Boca puna kiseonika, vam je na leđima. Drugo, imajte na umu da na 12m i više, dubine, ruke i oči su vaše reči, znakovi (koje unapred naučite na kursu) koji će vam pomoći da «čujete» i «govorite». Kada se opustila i počela normalno da diše, onda smo se prisetili svega i lako izbacili vodu iz njene maske na toj dubini i nastavili da ronimo i zaista uživamo.