24091977 Ronjenje: Medeni mesec pod vodom
top of page

Ronjenje: Medeni mesec pod vodom

Avanturista ste, više nego turista. Privlače vas dubine. Volite da ronite, više nego da plivate. Uživate da istražujete podvodni svet, više nego da se «roštiljate» na plaži po ceo dan. Deo godišnjeg odmora proveli bi pod vodom. Možda bi čak medeni mesec na plaži, zamenili dubinama Crvenog mora. Ja jesam, ali sam i mladu poveo sa sobom.

Sve se spontano odigralo. Kad gledam sa današnje distance tajming je bio idealan: zaprosio sam je na leto, završili smo zajedno kurs ronjenja tokom zime, venčali se na proleće, a medeni mesec i ronjenje isplanirali za jesen.

Ronjenje sa bocom je pravi izazov.


Posebno ukoliko ga dobro isplanirate i ispoštujete sva pravila.


Ronjenje na medenom mesecu, iz mog ugla:

24 sata: Dve nedelje kombinovali smo ronjenje i turističke obilaske Egipta. Svaki drugi dan, ronili smo i osvajali dubine Crvenog mora (u okolini Hurgade). Ono što je bitno kada pravite plan, jeste da znate da se 24 sata pre i posle leta ne sme roniti. Jednostavno zato što od morskih dubina do krajnjih granica zemljine atmosfere promene u sastavu gasova mogu ispoljiti direktan uticaj na organizam ronioca.

Diši, iako je voda ušla u masku: Moja žena je to nekako smetnula sa uma već na prvom zaronu. Kada smo se spustili na dno na nekih 12m, nakon izjednačavanja pritiska u ušima, ušla joj je je voda u masku. Uspaničila se. Unezverena, gledala me je kroz masku punu vode. Trebalo mi je vremena da je smirim, i podsetim da iako je voda ušla u masku ona i dalje može normalno da diše. Kada zaronite, šta god da se desi, dišite... Boca puna kiseonika, vam je na leđima. Drugo, imajte na umu da na 12m i više, dubine, ruke i oči su vaše reči, znakovi (koje unapred naučite na kursu) koji će vam pomoći da «čujete» i «govorite». Kada se opustila i počela normalno da diše, onda smo se prisetili svega i lako izbacili vodu iz njene maske na toj dubini i nastavili da ronimo i zaista uživamo.

«Opusti ženu», i ne «gutaj» kiseonik je nepisano pravilo: Kako na kopnu, tako i na dubini od preko 10m, tek kada vam je žena opuštena i u sigurnim rukama, tada prava avantura može da počne... Zato smo ronili i uživali dugo oko koralnog grebena. U jednom momentu, instruktor Nemo je sazvao «sastanak» pod vodom. Kada nas je isproveravao, nas par momaka zamolio je da polako izađemo na površinu, jer smo skoro «progutali» sav kiseonik. Ne znam kako, ali jedino je moja žena ostala još pola sata da uživa u tom čarobnom svetu, možda zato što je tada imala jedva oko 50kg. Ravnomernije je disala od nas sa «malenim» plućima i samim tim imala u «rezervi» kiseonika u boci! Možda je čak disala na škrge, to do danas nisam saznao.

Bez žurbe na preko 10m: Kada ste na velikim dubinama, vi nema o čemu drugo da razmišljate osim: da radite sve polako, pratite svog «podvodnog» partnera (kojeg nikad ne ostavljate), uživate u svakoj boji novog sveta, i dišete. Tu nema prostora da vam misli poremeti bilo kakva «buka». Dole, stvarno ne razmišljate ni o prošlosti, niti o budućnosti, jednostavno ste tu i ronite. Zato, nakon svakog izlaska na površinu, osmeh vam se sam lepi na lice. Kakav odmor! Restart za glavu i telo.

Fotografije: Kada sam se vratio sa medenog meseca i krenuo da biram najbolje fotografije za izradu i za familiju, shvatio sam da imam više od 700 podvodnih sa ronjenja, a svega 100 turističkih... Jednostavno ne možete da obuzdate prst na fotoaparatu, kada vam je bogat podvodni svet pred očima, i uživate kao u omiljenoj emisiji iz detinjstva „Opstanak“, a ne na nekom ekranu.

Ako već niste, probajte da ronite sa bocom, solo ili sa porodicom.

Izazovite avanturistu u vama i zaronite ovog leta.

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page