24091977 Blog gost: Urška Potočnik
top of page

Blog gost: Urška Potočnik


Plivala je kao dete, a onda je napravila pauzu. Nakon sedam godina, vratila se plivanju. Ljubav prema plivanju usadiili su joj najdraži treneri Jožica i Žarko Govedarica. Kao reprezentativka Slovenije, Urška Potočnik, bila je finalista na svetskim i evropskim prvenstvima, Univerzijadi, na 50m leđno. Kao i državna rekorderka Slovenije na 50m leđno (25m bazen) i 50m delfin (50m bazen). Za Swimming Dad kao #Blog gost, Urška Potočnik objašnjava šta je zabluda, a šta istina u svetu plivanja, kao i čega roditelji, deca treba da budu svesni pre nego uskoče u bazen. Nakon plivačke karijere, Urška se posvetila trenerskom pozivu sa mladim plivačima. Danas, njeni plivači su finalisti na EYOF-u (medalja i finale), na MEP-u (finalista) i u MSP (polufinala).

Dok si plivala, koje si zablude o plivanju, plivačima najčešće čula?

Ima tu svega. Jedna od zabluda koju sam čula je: Ako plivate imaćete ružna široka ramena. Hehe, iz ugla žene plivačice, za mene su, plivačka “široka” ramena jedna od najlepših. Ustvari, to su za mene sportisti sa najlepšim stasom. Takođe, jedna od zabluda velikih je da plivači plivaju samo “gore, dole”. Treba znati plivati glavom i razmišljati o tehnici, taktici, okretima stalno i pod velikim stresom, a ne samo plivati telom!

Koja su najčešća pitanja, koja ti deca postavljaju u vezi plivanja? Da li uvek pronađeš adekvatan odgovor za njih?

Plivači mi i ne postavljaju toliko pitanja, ali kada postave uvek se pronađe adekvatan

odgovor prilagođen uzrastu deteta. Zato se trudim se da svaki trening i vežbu dobro

objasnim, tako da ima smisla. Iskreno, više pitanja mi postavljaju roditelji, ali to je sada sasvim druga priča. Kada se radi sa decom, uvek ima puno anegdota. Baš skoro me je jedan od plivača do suza nasmejao, kada je pokušao da mi objasni kako može da pliva u plitkoj, a u dubokoj vodi ne. Naravno to je bilo njegovo objašnjenje, jer je imao veliki strah od dubine. U takvim situacijama deci treba doskočiti i prići iz njihovog ugla viđenja stvari. Uz dobru priču uspela sam da ga ubedim, da sa lakoćom uđe i pliva i u dubokoj vodi. Kako? Jednostavno sam razložila duboku vodu na plitku + plitku, i da je to više plitkih voda u jednoj. Zvuči banalno, ali upalilo je. Složio se samnom i od tada nema straha od dubine.

Čega deca i roditelji treba da budu svesni, kada ulaze u svet plivanja?

Plivanje je izvanredan sport. Sa druge strane, veoma naporan ukoliko odlučite da se posvetite ozbiljnom treningu. Mladi žele danas da postignu uspeh preko noći. Potrebno je dosta godina, isplivanih kilometara i kilometara, da bi uspeo kasnije u seniorskoj konkurenciji. Nije dovoljna samo volja, već i velika podrška okoline (porodice). Sa druge strane, naporan rad i odricanja, pomoćiće vam u kasnijem životu (stečene radne navike). Morate poštovati plivački sport. Pored rezultata i uspeha, plivanje ima nešto više od toga, a to su vaši prijatelji iz tima ili reprezentacije, prijatelji za ceo život.


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page