24091977 Zašto je muzika bitna za plivanje sa bebama?

Zašto je muzika bitna za plivanje sa bebama?

11 Feb 2019

Swimming Dad

Muzika je važna za razvoj dece, ne samo na «suvom», već i u vodi! Ona daje značajan doprinos da se bebe što lakše povežu sa novom sredinom, vodom. 

 

Pesma, poznati ritam, mamin ili tatin glas dodatno pružaju nežnu stimulaciju bebama u vodi. One su najefikasniji način da roditelji komuniciraju sa decom i u bazenu. Na ovaj način uz muziku i pesmu, ne opuštaju se samo bebe, već i roditelju uz njih,  jer je većini to prvo iskustvo. Najbolji časovi bebi plivanja su prepuni jednostavnih aktivnosti, uz veliki broj pesama i igre uz jako pažjivo «dizajnirane» pokrete. 

Od kada sam se upustio u priču Baby swim cluba (2013.), i radu sa velikim brojem beba, posebno od kada su na svet stigle moja ajkulica i ribica, pesma i dobar ritam uvek su bili početak i kraj svakog časa sa bebama.

 

Moja deca su u vodi uz muziku od četvrtog meseca. Zato, danas moja ribica sa dve godine, kada se priprema za čas bebi plivanja, još dok oblači kupaći, pevuši i mrda kukove uz već dobro poznatu melodiju: «Bebe u bazenu lupkaju, prskaju, šljapkaju...».

Doprinos muzike u časovima bebi plivanja (uzrasta od 4 meseca do 3 godine):

 

  • Dodir i pesma: Voda je savršen medij da stimuliše bebu, posebno uz pesmu. Zato, blagim pokretima uz poznatu melodiju, bebe su već mnogo opuštenije u vodi. Moja deca i dan danas često pre skoka u bazen sednu na ivicu bazena i čekaju da im odsviram uz gitaru ili neku udaraljku omiljenu pesmu. Na taj način se pokrenu dobro poznate pozitivne emocije od prvih susreta sa vodom…

  • Mamin glas ruši svaki «talas»: Kako van vode, tako i u njoj najvažniji «instrument» za bebu je mamin ili tatin glas. On umiruje, opušta. Zato, bez obzira da li ste dobar ili slabiji «interpretator», slobodno ukoliko je vaša beba uznemirena (a pri tome znate da je sita i naspavana), otpevajte joj omiljenu pesmicu dok ste sa njom u bazenu ili dok je čak kupate u kadi, videćete kako će se umiriti. Pozitivne emocije vezane za trenutke provedene u vodenom okruženju ostaju za uvek.

  • Model ponašanja uz svaki pokret i ton: Roditelji su prvi učitelji bebi plivanja. Videćete da bebe u bazenu, kao i kada su na travi, pokušavaju da imitiraju svaki pokret. Na taj način vašim aktivnim učešćem kao model, bebe će u bazenu, a dodatno uz muziku brže savladati svaki «zadatak». Naglasak uvek treba da bude na prijatnoj zabavi roditelja sa decom. Uz koji sport ili aktivnost od najmanjih nogu možete provesti zajedno sa svojom bebom? Pa naravno u bazenu praveći prve „korake“ već sa par meseci!

  • Plivanje uz dobar ritam: Aktivnost beba uz muzičko iskustvo u vodi stimulisaće dodatno