24091977 Kako da deca ne izgube motiv za plivanjem?
top of page

Kako da deca ne izgube motiv za plivanjem?

Tata, danas mi se ne ide na trening. Mama, reci treneru da me boli stomak, nisam baš raspoložen danas za plivanje. Zašto da idem na trening danas, kada sam juče imao takmičenje i osvojio medalju. Vidi koje je nevreme, da li mogu da preskočim čas, danas moooolim te mama... Siguran sam da su vam ove rečenice poznate, ne samo kao izgovori za trening, plivanje, već i za bilo koji oblik učenja... Ukoliko deca nisu motivisana, i za najmanju stvar, a kamoli za plivanje, izgubiće interesovanje, već posle prve «prepone» ili čak osvojenog «vrha».

Zato su česta pitanja roditelja: Šta uraditi da dete ne izgubi motiv za treningom, plivanjem, učenjem. Kako ga motivisati, kada su ciljevi već ispunjeni? Koji je pravi potez?

Mogu vam reći šta ja radim u takvim situacijama. Trudim se da svaki trening pred decu postavim neki izazov, i to takav koji im može pomoći sutra i u situaciji van bazena. Samo na taj način mogu i njih i sebe motivisati i tako zajedno možemo napredovati.

9 saveta za veću motivisanost dece da «glatko» plivaju i uživaju:

  • Izađite iz zone komfora. Uočite slabosti i radite sa detetom na njima. U životu, kao i u plivanju uvek će biti pogrešnih startova i loših okreta kao i skokova, i to je sasvim normalan put učenja i često neophodan deo svakog procesa. Zato, je na nama da deci u bazenu i van njega pomognemo da to osveste i prihvate. Na taj način motivacija neće izostati. Nema napretka ukoliko ne izađete iz zone komfora.

  • Budite model pozitivnog ponašanja, kreativnog razmišljanja. Osoba koja je tu da pomogne u rešavanju problema, ali ne i da reši isti umesto njih. Pokažite im da ne odustajete od njih, da ste tu za svaku pomoć, kao i za prevazilaženje razočarenja.

  • Teoriju i praksu treba prilagoditi svakom uzrastu. Budite realni u pravljenju planova... Kada pripremate plan treninga uvek sagledajte realne mogućnosti dece ili nešto malo iznad. Na taj način ćete ih naterati da se stvarno trude i ispune postavljene ciljeve. Ukoliko su oni nerealni ili suviše preambiciozni za uzrast koji trenirate, može ih odvratiti od treninga i ljubavi prema sportu. Zato što tada mogu da pomisle da nisu dovoljno dobri i da vrlo lako izgube interesovanje i odustanu, jer neće biti uživanja i očekivanog uspeha…

  • Pokušajte nešto novo, čak iako ste nesigurni u to i plašite se. Nije strašno da počnete od nule. Bitno je da krenete i vidite kako i koliko daleko ćete stići, i vi i dete. Pokušajte da sebe ne osuđujete unapred kao ni da poredite plivanje sa drugima koji su u tom procesu mnogo duže od vas.

  • Identifikujte njihove prednosti i osnažite ih. Ukoliko osetite da se deca muče sa nekim elementima tokom učenja, a pogotovo ukoliko se to dešava neki duži period, uvek istaknite jake strane svakog deteta i ubacite ih u plan i program, i podsetite ih koliko su stvarno dobri i sposobni. Ali da bi bili još bolji moraju se dodatno potruditi…

  • Igrajte se, izazovite njih i sebe. Izaberite nešto do čega je njima stalo. Svakako da je bitno da se naporno radi i postavljaju novi i sve zahtevniji ciljevi koje pomeramo sa dečijim napretkom, ali nikada ne smemo zaboraviti da su oni ipak deca i da vole i uživaju u igri. Nađite uvek vremena za razonodu, nagradite ih nekom zanimljivom igrom po njihovom izboru, pogotovo ako odrade neki dobar trening.

  • Izvadite ih iz vode. Često je najlakše postaviti izazove u toku "suvog” treninga, van vode u teretani. Mada i kombinacija "suvog” treninga i plivanja u isto vreme zna da bude itekako izazovna... naročito "Igre bez granica"! Sve zavisi od uzrasta plivača.

  • Naučite njihov jezik. Deca na bazen dođu pune glave. Zato prvo što uradim ih razdrmam. Praktikujem da pre nego što uskoče u bazen ispričam ili neku anegdotu ili dobar vic koji je u njihovom fazonu. Još je bolje kada im na kraju treninga pokažem da sam savladao korake novog muzičkog hita.

  • Razgovarajte i slušajte ih. Na taj način, ukoliko je na kraju slučajno ostalo nešto nejasno, uz dodatni razgovor neće sigurno! Pričajte o postignutim rezultatima: Koje je po njima najbolje rešenje postavljenog izazova? Šta bi poboljšali da su imali više vremena? Koji je bio najteži deo? Šta bi uradili drugačije sledeći put? Ne puštajte ih da odu kući a da niste popričali sa njima o “bubicama” uglavi.

Na koji način vi motivišete decu da ostanu istrajna u plivanju, učenju?

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page