24091977 Blog gost: Andrea di Nino

Blog gost: Andrea di Nino

9 Dec 2018

Swimming Dad

Andrea Di Nino je Glavni trener i Predsednik ADN Plivačkog Projekta, koji teži da omogući visok kvalitet i nivo kompletnog trenažnog servisa vrhunskim plivačima i na taj način omogući im da dosegnu mesto na pobedničkom postolju na najvažnijim internacionalnim takmičenjima. Andreini plivači bili su srpski plivač Milorad Čavić i ruski plivač Evgenij Korotiškin.

Oba ova plivača osvojila su olimpijske medalje dok ih je Andrea trenirao. Danas trenira i brine o Južno Afričkom plivaču i Olimpijskom šampionu Čad Le Klosu koji je uzburkao javnost kada je najavio da napušta svog dugogodišnjeg trenera Grejam Hil i da deli da se priprema sa ADN projektom za OI u Tokiju 2020. Upravo za Swimming Dad, kao #Blog gost, Andrea Di Nino objašnjava, koliko mu je vrhunskisport doneo, a koliko odneo, kao i ko ima “teži” posao trener ili sportista!

Kao vrhunskom treneru, koliko vam je profesionalno bavljenje sportom donelo a koliko oduzelo u životu?

Poslednjih 15 godina svog života, zajedno sa svim nedeljama i praznicima, sam posvetio plivanju. Kada ste trener, onda imate drugačiji životni raspored od drugih „normalnih“ ljudi, ali u isto vreme imam neke od neverovatnih emotivnih uspomena

– Rim 2009., London 2012., Gold Coast 2018. su samo od nekih koje bih spomenuo – ali iznad svega, imao sam priliku da upoznam divne ljude (plivače, trenere,  zvaničnike) i da proputujem ceo svet.

Kako se nosite sa stresom tokom najvažnijih takmičenja u sezoni?

Tokom godina pokušavate da naučite da se izborite sa stresom, i sada kada imam 45 godina mi se čini da mi je lakše da ga kontrolišem, nego što je to bilo pre nekih desetak godina. U svakom slučaju, tih poslednjih 5 do 8 minuta pre trke, kada ostanete nasamo sa plivačem u čekaonici, su za mene najstresniji. Možda su oni razlog zašto se još uvek bavim ovim poslom… Teško mi je da zamislim bilo šta drugo što je podjednako uzbudljivo kao ovo!!!