24091977
top of page

Odricanje: Šta budući vrhunski plivač i roditelj treba da znaju


Ukoliko donesete odluku da vaše dete vrlo rano, ali i vi budete deo profesionalnog sporta, vrhunskog plivanja, budite svesni svih benefita, ali i odricanja! Odricanja cele porodice. Vaše dete neće imati «klasično» detinjstvo kao većina njegovih vršnjaka, jer da bi plivao na visokom nivou, vrlo rano mora ozbiljno da pristupi svemu.

Pre svake odluke da zakoračite u svet vrhusnkog sporta, preispitajte sebe i svoje dete da li ste zajedno spremni da se «odreknete» nekih momenata u detinjstvu, kojih se većina vrhunskih sportista i njihovih porodica odriču:


1. Letnji raspust: Dok najbolji drugari leto provode zajedno igrajući se, putujući, vrhunski plivači i tokom raspusta treniraju. Često su pripreme kao i velika takmičenja baš tokom leta, tako da nema odmora, naravno ukoliko si stvarno odlučio da postaneš profesionalac. Da li ste spremni za ovu vrstu dinamike?

2. Rođendan, proslava: Često svoj rođendan nećete proslaviti sa najboljim drugarima, braćom, već negde možda «sami» na terenu, bazenu, hotelu dok se pripremate za megdan... Dešavaće se da je baš danas rođendan vašoj najboljoj durgarici, žurka, a vi morate da budete na treningu na drugom kraju grada, zemlje, planete. Vrhunski plivač, od ranih dana mora da bude posvećen, motivisan i uporan. Da li ste spremni za ovu vrstu odricanja?

3. Praznici: Kada se približavaju praznici svi su u nekoj euforiji. Planiraju kako i gde će da dočekaju Novu godinu, kod koje babe će se ići na Uskršnji ručak, da li je mama za Božić spremila moj omiljeni kolač... Baš kada su porodični praznici, desiće se da ste negde daleko u avionu... Da li ste spremni za ovu vrstu odricanja?

4. Koncert omiljenog benda: Za nedelju dana u gradu gostuje tvoj omiljeni bend, a ti baš imaš tada evropski ili svetski kup! Naravno da ćeš morati da propustiš koncert i dobru žurku sa ekipom. Da li ste spremni za ovu vrstu odricanja?

5. Jutarnje "šuškanje": Biće dosta dana kada je napolju debeli minus, kiša, a vikend je i vama se baš ne ustaje, a ne smete da propustite trening. Odluka je tvoja. Ukoliko se opredelite za vrhunsko plivanje, onda treba i da dajete 100% sebe. Da li ste spremni za ovu vrstu odricanja?

6. Ishrana: Uspeli ste da uskladite svoje obaveze i prisustvujete venčanju najboljeg prijatelja. O alkoholu ni ne pomišljate, ali koliko samo volite Markiza tortu! Ne, nikako ne smete da je pojedete jer ste u samom tejperu i svaki suvišni gram ili nedaj Bože kilogram vas može koštati neuspeha. Da li ste spremni za ovu vrstu odricanja?

7. Zabava i ekstremni sportovi: Koliko samo volite skijanje, još kao dete provodili ste nedelje sa porodicom na snegu. Ali ne, ne sme se rizikovati, nalazite se na planini na visinskim pripremama i nakon treninga sedite u obližnjem restoranu, dok ispijate ceđenu narandžu, gledate na samu stazu i skijaše kako uživaju… Surovo. Da li ste spremni za ovu vrstu odricanja?

Vrhusnki sport treba da bude detetov izbor! Ono što se od vas kao roditelja očekuje je da budete tu kao podrška, da im ojačate samopouzdanje, da im date do znjanja da nisu nikada sami, i ne dozvolite da im veru poremete spoljne okolnosti, lažni uzori. Dok sa druge strane, nemojte umesto vaše dece da uskačete u bazen, pa čak ni za zlatnu medalju!

Ukoliko je dete maloletno, osetite ga kako diše i podržite ga sve dotle dok mu prija. Ako se desi da iz sporta nestane zabave, teško da će vaše dete uživati, pa čak i kada odraste i karijera se zahukta, ukoliko nema te inicijalne ljubavi, žara prema plivanju, nema ni zabave, ni vrhunskog sporta!

Pomozite svojoj deci, ali i sebi da ostanu dosledna sebi čak i u vrhunskom sportu, plivanju i da ne posvete svoj i vaš život pokušajima da postanu neko drugi!

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page