24091977 Blog gost: Mladen Tepavčević
top of page

Blog gost: Mladen Tepavčević


Mladen Tepavčević, finalista svetskih i evropskih plivačkih prvenstava, bivši olimpijac Srbije. Mladen je učestvovao na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine gde je plivao 100m prsno, kvalifikovao se i za Olimpijske igre 2008, sa 1:02.80. Na Svetskom prvenstvu u Barseloni 2003, Tepavčević je postigao najveći uspeh, kada se plasirao u finale discipline 50 metara prsno gde je izjednačio nacionalni rekord Srbije sa 28.10. Bio je i učesnik na Svetskom prvenstvu 2005. Danas kao plivački trener u klubu Sundfelag Hafnarfjardar- SH i trener plivačke reprezentacije Islanda, za Swimming Dad kao #Blog gost, otkriva da li je uspeo da neguje svoje sportske potrebe od kada je troduplo tata, kao i da li je svoju decu od malena vodio na velika plivačka takmičenja i da li je bilo naporno ili pravo uživanje.

Od kada si postao roditelj da li si vodio decu na neko veliko plivačko takmičenje i sa koliko godina? Ako da koje?

Otac sam trojice sinova, Andrej ima 6 godina, Viktor 3 i Nikola 5 meseci, a i trener sam plivanja. Radim kao trener na Islandu za klub SH u Hafnarfjorduru blizu Rejkjavika, a radim i kao trener reprezentacije za Plivački savez Islanda. Rad trenera plivanja podrazumeva rad ujutru i popodne, ali i radne vikende kada se i održava najveći broj takmičenja. Nažalost, zbog toga najviše vremena provodim van kuće. Uglavnom ne vodim svoju porodicu sa sobom na velika takmičenja van Islanda. Ne bih voleo da se dosađuju ili da provedu par dana u hotelu samo da bih ih ja uveče video kako spavaju ili da sa njima provedem pola sata između dve plivačka dela. Volimo da naši dečaci imaju svoju rutinu kada odlaze na spavanje, u školu i vrtić, kada se igraju i treniraju. Oni često dolaze da me posete tokom trajanja plivačkih takmičenja na Islandu i zaista volim kada dođu. Andrej je prohodao u jednom hotelu u kojem sam odseo tokom Nordijskog prvenstva u plivanju 2013. godine. I oni zaista vole da dođu i gledaju me kako plivam. Kako i dalje učestvujem na nekim master takmičenjima i vaterpolo utakmicama, oni tada dođu i navijaju za mene i za tim.

Koje je tvoje iskustvo sa decom na sportskom takmičenju (pozitivno ili negativno)? Da li je bilo uživanje ili napor?

Kao što sam rekao, sjajno je kad su deca s tobom na takmičenju, ali ne predugo. Uvek mi je želja da se oni osećaju posebno kada idu na bazen, moje treninge ili takmičenje, a kada bi provodili previše vremena kraj bazena, posebno tokom dugih mečeva, to bi odnelo svu draž. Porodica je bila sa mnom letos tokom prvenstva određenih starosnih kategorija na Islandu u jednom gradiću na severu Islanda tokom 4 dana trajanja takmičenja. I bilo je to zaista jedno divno iskustvo. Bazen je bio na otvorenom sa puno igrališta i sportskih terena tako da su oni mogli da se igraju, a ne samo da stoje i gledaju plivanje. A i meni je bilo dosta lakše jer sam mogao da se skoncentrišem na tim i trke, a da mi istovremeno bude lepo što su moja deca i supruga sa mnom. Nikola je tada imao samo mesec dana tako da je skoro sve vreme prespavao u kolicima, dok su se Andrej i Viktor igrali sa ostalom decom iz tima. Tim se jako dobro brinuo o njima. Volim da ih ponekad povedem sa sobom na trening, oni se igraju kraj bazena i uče kako da vode računa o sebi pored bazena. Uvek imamo bezbednosna pravila šta smeju da rade kada su pored bazena tako da im to sve bude jedno veoma lepo iskustvo, a ja ne moram da brinem da li će upasti u bazen.

Od kada si roditelj da li uspevaš da neguješ svoje sportske potrebe?

Baš puno radim u bazenu. Treniram reprezentaciju, učenje plivanja u paru i grupi, vodim kurseve za odrasle i kurseve ovladavanja tehnikama plivanja, vaterpolo i triatlon. Takođe držim kurs učenja plivanja za 3. i 4. razred u jednoj školi jer je plivanje deo nastavnog plana i programa osnovnih škola na Islandu i do nedavno sam držao kurs sporta u jednom vrtiću ali sam prestao s tim kada sam krenu da radim sa reprezentacijom. Sav taj poslovni i porodični život mi ne ostavlja puno prostora da radim na sebi, ali trudim se koliko mogu da ostanem u formi. Uveče igram vaterpolo 2-3 puta nedeljno i nekoliko puta odem ujutru na plivanje sa suprugom kad su deca u školi ili vrtiću i kada mališa spava isto možemo da odemo zajedno na plivanje i da se opustimo u toploj kupki. Smatram da je izuzetno važno ostati u formi jer briga o trojici dečaka i igra sa njima iziskuje puno energije, a to je najbolji deo dana. Vikendom često odlazimo na bazen i nekoliko sati se samo igramo. Bazeni na Islandu su porodična mesta sa dosta toplih plitkih bazena, tobogana, toplih kupki i puno igračaka tako da zaista uživamo da tamo provodimo vreme zajedno

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page