24091977 7 saveta: Kako sa decom do 2 godine na Svetsko prvenstvo u plivanju

7 saveta: Kako sa decom do 2 godine na Svetsko prvenstvo u plivanju

18 Nov 2018

Swimming Dad

Kada dođu deca, roditelji često zapostave sebe, partnera, prijatelje, familiju, svoje potrebe za društvenim, sportskim životom.

Zašto? Zbog novih obaveza, neorganizovanosti, neispavanosti…

Razloga i manjka vremena je uvek.

 

Možda će zvučati “sebično”, ali zar deca nisu došla u naš život. Ne treba samo da se mi njima prilagodimo, već i oni nama. Kako znaju babe da kažu “kad je srećna i zadovoljna mama, srećno je i dete”. E pa to važi i za tate, tj. sve roditelje. Zato sam bez razmišljanja kupio karte za Svestko prvenstvo u plivanju za celu porodicu (Budimpešta jul 2017). Klinci moji su tada napunili: ajkulica tek dve godine, dok je ribica imala svega 9 meseci (još je sisala).

Prvi put sam Svetsko prvenstvo u plivanju posmatrao očima roditelja, a ne trenera ili generalnog sekretara, i mogu vam reći da mi se svidelo! Bilo je to nezaboravno porodično i sportsko iskustvo, gledajući svetsku plivačku elitu!

Sitni trikovi... Kako sam se decom (do 2 godine) uživao na Svetskom prvenstvo u plivanju:

 

Kupovina karata: U poslednjem momentu sam saznao (6 meseci pre prvenstva) da ću moćida budem sa porodicom u Budimpešti kada je i Svestko prvenstvo u plivanju, zato nisammogao da biram gde ću uzeti karte. Kao baksuz, u tom momentu je bio blokiran sistem takoda nisam mogao da uzmem online karte, već sam molio najbolje prijatelje iz Budimpešte da pomognu. Nije bilo lako, ali smo dobili karte za dva dana. Jeste da su mesta bile tribine skoro do “plafona”, ali mojoj sreći da smo dobili uopšte karte i da ću s decom gledati omiljene svetske plivače, nije bilo kraja.

Stepenice, stepeniceKada se sa decom mlađom od dve godine, upustite u sportsku avanaturu, lokalnog, evropkog ili svetskog nivoa, zaboravite na dečija kolica. Zato što kad stignete do sportskog “borilišta” svuda oko vas su stepenice… Moja topla preporuka je da ono “najsitnije” dete stavite u neku od mnogobrojnih marama, nosiljki, dok drugo dete ide automatski na vaša ramena. Ruke su vam tada slobodne, a vi opušteniji, jer nema bojazni gde vam je dete.

 

Prevoz, gužva: Kada su vam deca na sigurnom, kod vas (u marami ili na ramenima), tadanećete biti nervozni ako je gužva u saobraćaju, a jeste uvek. Ukoliko u gradu gde se održava veliki sportski događaj postoji linija metroa koja vas vozi do odredišta, bez razmišljanja je izaberite. Komotniji ste jer nema brige gde ćete parkirati auto, nema gužve u saobraćaju (ako idete busom, tramvajem ili trolejbusom, a posebno ako ste taksijem) i stižete na vreme.