24091977 Plivanje na otvorenom, izazov za decu i roditelje - 5 saveta za početnike
top of page

Plivanje na otvorenom, izazov za decu i roditelje - 5 saveta za početnike


Koliko deca danas dobijaju sve na «tacni», a koliko se za nešto baš sami izbore? Da li su uporna kao maratonci ili na prvu prepreku odustaju? Kada bi ih «bacili» u okruženje koje je za njih malo drugačije, da li bi se dočekali na noge? Kada smo najbolji u onome što radimo bez obzira da li je to nadvlačenje konopca, pravljenje kolača, zidanje zgrade, dizajniranje cipela, pisanje, pravljenje reklama, plivanje, u nekom momentu se suviše opustimo, i tada ne primetimo kada dođu novi klinci koji «grizu» i koji nas samo «preskoče».


Zato, sećate li se kada ste svoje dete poslednji put stavili pred neki izazov, samim tim i sebe kao roditelja, profesora, trenera?

Pre izvesnog vremena, primetio sam da su se moji najbolji plivači nekako suviše vozdigli, da se šepure po bazenu, kao osvajači Olimpijske medalje. Da se ne bi suviše raspustili, bilo je potrebno pronaći za njih novi izazov, motivaciju, konkurenciju... dobro ih razdrmati. Prijavio sam ih za plivački miting, ali u sasvim novom okruženju – moru (open water swimming)!


Idealno. Izazov za mene, ali i za njih. Zašto? Zato što je sve drugačije: okruženje, u moru nema jasnih granica, talasi su mnogo veći od zapljuskivanja u bazenu, temperatura vode je znanto niža i sl.... E u takvom okruženju treba biti najbolji, pobediti konkurenciju, ali pre svega sebe!

Kako smo savladali izazov? Uz dobru pripremu, nekoliko saveta, trikova iskusnih maratonaca, uspeli smo da savladamo izazove plivanja na otvorenom, moru, a i da kod dece podignemo samopouzdanje, da ih razdrmamo, da uskoče u nepoznato i da plivaju.


Plivanje na otvorenom sa decom, 5 saveta za početnike iz mog ugla:

  • Učili smo: Pre nego što sam odlučio da plivače testiram, da vidim koliko su izdržjivi, da li su i tada najbolji kada su van bazena, sedeli smo i pričali, čitali, učili o najčešćim uslovima plivanja na otvorenom (talasima, gustini vode, temperaturi...), kao i pravilima (gužvi koja je na samom startu trke, a nema je u bazenu, gurkanju iznad i ispod vode, što nije slučaj u bazenu i sl.)

  • Uskočili smo u nepoznato i bolje upoznali sebe: Počeli smo da treniramo u moru, a ne u bazenu. Neverovatno ali posle prve pripremne trke za pravo takmičenje videlo se koje “maratonac”, žilav, izdržljiv kako fizički tako i psihički…Mentalna kondicija je često ta koja vodi do cilja. Samo najizdržljiviji i jake glave idu do kraja. Ne samo u plivanju, već i u životu.

  • Orjentisali se: Plivanje na otvorenom, u moru, jezeru, reci, potpuno je drugačije nego u kontrolisanim uslovima kao što je bazen. Nema granica i teško se može bez njih orjentisati. Šta smo uradili da bi deci olakšali? Animirali smo roditelje koji su uskočili u vodu i napravili smo svoju granicu. Jedan tata je bio orjentir na levom boku, dok je drugi tata bio desni, moja koleginica, maratonka plivala je na začelju dok sam ja bio na čelu.

  • Imali smo adekvatnu opremu: Za razliku od bazena gde je temperatura vode kontrolisana, more je često promenljivo. Mi smo u vodu uskočili u novembru. Temperatura vode je tada bila oko 21C, i menjala se u zavisnosti od struje… Zato su deca imala adekvatno odelo za ovu vrstu izazova. Takođe naočare za plivanje kao i kapice su bile obavezne.

  • Savladali smo izazove: Kada smo se dobro spremili, izašli smo na crtu. Rezultat je ovde bio potpuno nevažan u odnosu na osmeh, koji su plivači, ali i njihovi roditelji imali nakon završene prve trke na otvorenom. Od tada redovno održavamo treninge u moru kako bi razbili monotoniju koju po nekad nosi bazen i teget pruge pred očima, jenostavno ih zamenimo koralima i ribicama, osvežimo se. Postali smo redovni učesnici plivačkih takmičenjana na otvorenom, u moru!

Izazovite sebe i svoju izdržljivost, proverite da li u vama čuči skriveni maratonac!


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page