24091977 Napuni baterije i plivaj: dnevni predah, dremka, san...
top of page

Napuni baterije i plivaj: dnevni predah, dremka, san...

Da li imate vremena za dnevni predah, odmor? Da li je stvarno dnevni predah danas luksuz?


Kako bi se doza dnevnih obaveza, fizičkih i intelektualnih aktivnosti svela na pravu meru, kvalitetan odmor, predah, jednako su važni tokom dana, kako za poslovne ljude, tako i za svakog sportistu, za nas roditelje, decu naravno.


Danas ste plivali, trčali, vozili bicikl, igrali se sa klincima u parku, na plaži. Naravno osećate se odmah bolje, ispunjenije. Međutim, nemojte odmah preći na drugu aktivnost. Udahnite, predahnite, jer telo nije spremno odmah da uskoči u novu avanturu. Zato, je odmor veoma bitan, bez obzira da li je on aktivan ili pasivan. Bez obzira da li traje pet, deset minuta ili sat vremena, ko koliko sebi može da priušti. Naravno spavanje ili popodnevna dremka, makar i vikendom se ničim ne mogu zameniti, pogotovo ako imate baš malu decu. Oni vraćaju energiju u pravoj meri. Međutim, nemojte zaboraviti da naše telo, mozak ne razlikuju vikend od radne nedelje, tako da želja da se u toku slobodnih dana nadoknadi san, predah koji smo propustili prethodnih dana je nenadoknadivo.

Isto je tako i kod svakog sportiste, plivača. Dobar trening, ne ide bez još boljeg oporavka, odmora, bez obzira da li je reč o samim pripremama ili tokom samog takmičenja. Sve više se ukazuje na to da nije više izazov «umoriti» sportistu, već kako ga što pre odmoriti za nove poduhvate! Za adekvatan oporavak, kod profesionalaca kao i kod dece, podrazumeva se da je potreban dobar san koji se ničim ne može zameniti, ali dobrodošla je i popodnevna dremka, koja ne bi trebalo biti duža od 45minuta.


Zato, nakon današnjeg kupanja u bazenu sa ajkulicom i ribicom, volim momenat kada se izmore, sami izađu iz vode, a onda se primire. Tada je vreme za priču, opuštanje, za popodnevno spavanje, dremku. Mada moja ajkulica zna da kaže: tata mi sada ne idemo na spavanje, jer nije mrak, mi sada odmaramo. U pravu je dete. Popodne, je i nama i njima potreban kratak predah od dinamike, koju često okolina, a i sami sebi nametnemo, kako bi napunili baterije i nastavili dalje.

Ukoliko do sada niste imali vremena za popodnevni predah, pokušajte, pronađite ga za sebe. Bez obzira da li on podrazumeva plivanje ili popodnevnu dremku, bitno je da ga imate tokom dana. Naravno i neka vam je na umu stalno da aktivan predah kao što je plivanje opušta, ublažava napetost, i poboljšava san.

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page