24091977 Water park sa decom do tri godine: da ili ne?
top of page

Water park sa decom do tri godine: da ili ne?


Znam jedno mesto. Tamo nema granica zabavi za velike i male. Dozvoljeno je vikanje dok vas grlo ne zaboli. Tu smeh i adrenalin caruju. Na tom mestu strah je prisutan, ali pokretački. To je dom u kome reč dosada nije na «meniju». Volim to mesto, jer sam u njemu ponovo dete. Verujem da je svako od vas bar jednom zakucao na njegova vrata i predao se avanturi koju on pruža. Da probam. Kuc kuc. Ko je? Swimming dad sa ajkulicom i ribicom. Otvoriše se vrata, a topao glas reče: Dobrodošli u Water park!


Dok sam kao klinac sa roditeljima išao na letovanje, ukoliko bi u blizini bio neki water park, podrazumevalo bi se da se jedan ceo dan rezerviše za njega. Danas je isto tako. Ništa se drastično nije promenilo ni kada sam postao roditelj, stigla deca. Mada, možda sam više oprezniji u nekim stvarima:

  • Izbeći gužvu: Ukoliko možete, ovakva mesta, vikendom izbegavajte sa baš «sitnom» decom. Gužva će im «pojesti» pravi doživljaj. Ono što praktikujem kada mogu, je da uzmem slobodan dan tokom radne nedelje, e tada je prava avantura za sve. Naravno budite među prvima na vratima waterparka, jer su deca tada najsvežija, a sunce ne peče toliko.

  • Zaštita i sigurnost: Da bi uživali bez posledica, uvek smo opremljeni od glave do pete. Avantura ne kreće dok nismo stavii kapu, naočare za plivanje, obukli majcu dugih rukava, kupaći ili šorc. Naravno krema sa faktorom se podrazumeva, posebno deblji sloj na vrh nosa, i uši, nekako oni uvek izgore. Za neke od aktivnosti potrebno je staviti deci i bebi prsluke za spasavanje (to bi waterparkovi trebalo da imaju).

Uglavnom, prilagodili smo se jedni drugima, tako da je zabava sa «sitnom» decom ostala na zavidnom nivou. Neko bi rekao, da da, sigurno ideš sa klincima na sve te tobogane? Naravno da ne. Na kamikazu se spustim sam dok oni popodne odmaraju u hladovini. Tada predahnem i ja za svoju dušu, a oni napune baterije za nove avanture. Međutim, postoji dosta toga šta možete da radite sa decom mlađom od tri godine u waterparku (naravno zavisi sve od toga koliko je dete spremno za avanturu), a da se svi opustite, uživate. Evo kako sam se zabavio sa mojom ajkulicom i ribicom u water parku:

  • Rafting ili «mirna» reka: Uglavnom većina water parkova pored tobogana ima i reku za opuštanje (lazy river), kako bi se odmorili od jednog adrenalina i spremili za drugi. Mada, u nekim parkovima takve reke su samo još jedna nova avantura. Taman ste se opustili, kad eno stiže jedan, pa drugi brzak, zatim sledi velika bura sa talasima, koji nisu nimalo naivni. Pitate se kako onda sa malom decom ići? Lako. Obavezno stavite prsluke deci, uzmite gumu sa postavljenim dnom (kao mini čamac), tu sam stavio ajkulicu od 2.5 godine, dok je ribica sa (16 meseci) sedela kod mene, i krenite. Na svakoj krivini uvek su obučeni spasioci koji vam pomognu da se izborite sa «preprekama» ukoliko zatreba. Voda je plitka i da se desi da se prevrnete, ukoliko deca imaju prsluke nije strašno. Malo se rashlade i idemo dalje. Bitno je da vi ne paničite.

  • Tobogani - svet za decu: Tobogani, bez njih nema draži. Svaki park ove vrste uglavnom ima deo sa toboganima za decu, gde roditelji mogu da ih prate od početka do kraja. Tu su naravno i fontane, prskalice, gusarski brod sa vodenim zamkama... Iskreno, moji klinci osim tobogana, nisu bili baš oduševljeni ovim sadržajem. Tako da smo se posle tobogana brčkali u plićaku, slikali pod vodom, prskali...

Budite spremni da od svih ponuđenih avantura deca neće ni da čuju za njih. Šta raditi, a već ste plaitli kartu, za ceo dan? Svuda oko vas su bazeni, iskoristite ih sa decom za gnjuranje, ili od guma sa kojima se spuštate sa tobogana improvizujte čamac, i izmislite vašu sopstvenu avanturu na vodi, npr. neposredno pre užine, osmislite im priču kako se nalazite se daleko od obale i da ste jako gladni i žedni dok kroz improvizovani dvogled vaših ruku vidite voće, keksiće, pijaću vodu i sokove… Uuuuu… verujte to će ih pokrenuti da snažno zaveslaju i zaborave na bilo koji strah! Tako sam sa mojim klincima prevazišao taj momenat «neće», pa smo ponovo uskočili u novu avanturu.


Jednostavno, skinite to «odelo» roditelja, razmišlajte kao dete i biće zabavno i vama i njima u waterparku, bez obzira ko koliko ima godina. Water park je nešto šo je sastavni deo leta i dobrog provoda, zato ga ne propštam sa porodicom. Vi?


Neki svetski water parkovi uvek imaju i ekstra zabavu u ponudi za sve: plivanje sa fokama, delfinima, i sl. Obilazak podvodnog sveta u podmornici, zipline za sve uzraste. Dosta waterparkova je na samoj obali mora što dodatno daje draž i uživanje za svakoga.


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page