24091977 Blog gost: Svetlana Blažević
top of page

Blog gost: Svetlana Blažević


U trudnoći je plivala skoro do kraja. Nakon porođaja plivanju se vratila posle mesec dana, a vrhunskim rezultatima godinu dana kasnije. Šta bi savetovala budućim mamama koje nisu profesionalni sportisti: Da li da plivaju? Za Swimming Dad kao #Blog gost, ispričala nam je višestruka balkanska i državna prvakinja Srbije u olimpijskom triatlonu Svetlana Blažević, a pre svega mama jednog Nikole. Jedan od njenih najvećih uspeha je 10. na Svetskom kupu u disciplini olimpijski triatlon. Svojevremeno, je bila državna prvakinja Srbije u plivanju u seniorskoj konkurenciji na 50 i 100m delfin. U svojoj dosadašnjoj karijeri završila je devet celih i osam polu Ironman trka.


Koliko si plivala/trenirala kada si ostala u drugom stanju i do kog meseca trudnoce. Kako je plivanje uticalo na tebe da ostaneš u formi?

Obzirom da sam ostala u drugom stanju nakon prvog završenog Ironman-a, znači u punoj formi, plivala sam svaki dan do poslednjeg dana trudnoće, u proseku 3km. U prva dva semestra sam plivala u bazenu, dok sam poslednji semestar plivala u moru. Pored plivanja, sam trčala do petog meseca i vozila bajk na indoor spravi do sedmog meseca, dok sam od ulaska u sedmi mesec pa sve do kraja trudnoće samo plivala. Plivanje mii je pomoglo u održavanju optimalne težine, opuštanju i istovremeno

održavanju mišićne funkcionalnosti, gipkosti itd...

Da li bi preporučila plivanje u toku trudnoće?

Preporučila bih plivanje u trudnoći za sve one žene koje: 1. Nose prirodnu i normalnu trudnoću sa minimalnim rizikom; 2. Žene koje su već plivale i pre trudnoće i koje su pouzdani i iskusni plivači; 3. Za one sa manje plivačkog iskustva preporučujem aqua walk ili aqua jogu, zbog delotvornog dejstva hidrostatičkog pritiska u vodi, koji ne možemo da primenimo ni u jednom drugom vidu aktivnosti van bazena. Za sve one koje se odluče za plivanje kao vid rekreacije je ipak najbolje da se konsultuju sa svojim ginekologom. Ukoliko se radi o bazenima, najbezbednije vreme bi bilo u jutarnjim satima, kada je voda relativno najčistija posle noćnog filtriranja vode, naravno uvek u prisustvu spasioca. More ne bih preporučila zbog bezbednosti, ali je mnogo manji rizik od infekcija.


Koliko vremena ti je bilo potrebno da se vratiš na profesionalni nivo treninga nakon porođaja?

Posle porođaja koji je bio carski, 14 dana nakon sam odradila prvi bajk trening, dok

sam se plivanju vratila tek nakon 30 dana. Tek kada je Nikola napunio devet meseci počela sam sa strukturnim treningom. Četrnaest meseci nakon porođaja sam ostvarila PB na Ironman distanci u Austriji, ujedno i državni rekord u dugom triatlonu...

Koji je tvoj savet budućim mamama koje nisu profesionalni sportisti da ostanu u formi tokom trudnoće i nakon porođaja?

Moj savet je da osluškuju svoje telo i da odaberu fizičku aktivnost koja im najviše prija, ali da ipak pronađu osobu, trenera specijalizovanu za prenatal care. Da se fokusiraju i pripremaju za dojenje koje je po meni presudni faktor za vraćanje u prvobitno stanje. Telo se priprema u toku trudnoće za dojenje tako što skladišti masne jedinice koje će biti izvor dojenja. Nakon porođaja, bez obzira da li se radi o ženama koje žele da se takmiče ponovo ili o ženama koje imaju cilj da vrate željenu liniju savetujem da se opuste i da uživaju u svakom čarobnom trenutku sa svojim detetom, jer ti trenutci brzo prođu.

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page