24091977 Da, bebe rone i plivaju!
top of page

Da, bebe rone i plivaju!


Verujem da ste negde sigurno čuil da se bebe rađaju sa urođenim instinktom za plivanje, ronjenje. Naravno da ne znaju kraul i delfin, niti rone na tri metara dubine. Ipak, bebe nakon što su provele zaštićene u majčinom stomaku devet meseci, po rođenju spremne su da “uče“ da plivaju. Naravno da bebe znaju i da rone! Da budem precizniji, znaju da zadrže vazduh u trenutku potapanja u vodu. Međutim, ta neverovatna spospobnost beba lagano se gubi nakon njihovog šestog meseca.

Od kada sam se upustio u priču Baby swim cluba, i kada sam imao mogućnost da radim sa velikim brojem beba, a posebno od kada su na svet stigle moja ajkulica i ribica, uverio sam se da je priroda sve to lepo osmislila, a da je na nama da li ćemo i kako da iskoristimo, ono što nam je dato. Upravo zbog tog urođenog refleksa, stručnjaci savetuju da bebe od najranijih dana, već sa navršena dva meseca, mogu da krenu u upoznavanje postepeno sa vodom. Decakoja na plivanje idu još kao bebe, ne samo da će imati jači imunitet i bolji tonus mišića, već će imati bolji san, motorika će im biti znatno razvijenija, a biće i manje stidljivi. Moja deca su u vodi od četvrtog meseca, a danas imaju nepune tri i godinu ipo dana. To, naravno ne znači da imaju svakodnevno trening…već da su opušteni i uživaju u vodi.

Voda je savršen medij da stimuliše bebu. Roditelji su prvi učitelji plivanja, jer već kod kuće, u kadi, daju detetu prve informacije o vodi i prijatnom, i neprijatnom doživljavanju tog medija. Zato je možda i prvi početak i prvi dečji bazen ustvari kadica i kupatilo... Samo kupatilo postaje mesto zabave, uživanja, stimulacije i učenja. Roditelji bi trebalo da obezbede svakodnevno maženje, igru i komunikaciju sa vodom, da omoguće svojim bebama zabavu u vodi i kupatilo bude deo svakodnevne rutine. Ova rana iskustva učenja u kadici su zapravo detetu prvi neformalni časovi plivanja. Ukoliko beba plače dok se kupa sigurno joj nešto ne prija! Ili joj je hladno, gladna je ili se možda udarila u ivicu kadice, ili joj je voda, šampon ušlo u oko... Sve to sam prošao sa svojim klincima.

Dobro i kako onda bebe plivaju, rone? Bebe nemaju dobre motoričke sposobnosti da obavljaju odgovarajuće pokrete za plivanje slobodnom tehnikom do njihove četvrte godine života. Međutim, bebe mogu da budu nezavisno mobilne u vodi mnogo pre ovog doba. Umesto da koriste tradicionalne načine plivanja i tehnike, bebe koriste primitivne – instinktivne pokrete da se pokrenu kroz vodu. Njihovi pokreti, dok su još mali, u vodi podsećaju na delfine kako se migolje i kreću ispod površine vode.

Šta ako se bebe zagrcnu, nagutaju vode? Naravno da vam nije sve jedno kada se vaše dete zagrcne, prošao sam to mnogo puta i sa svojim i drugim bebama, ali kratkotrajni zaroni pri kojima ih učimo ili podsećamo da zadrže dah, ne mogu naškoditi vašoj bebi, samo će im pomoći na putu ka učenju veštine za ceo život, koja ih može spasiti jednog dana… Zato ne brinite i zapamtite koliko ste vi opušteni u vodi, toliko će biti i vaša beba. Verujte mi sve osete, vaše pokrete, vaš stisak i držanje, položaj i stav vašeg tela, boju glasa…baš sve.

Kada je optimalno početi sa bebi plivanjem? Moj savet je da plivanje u bazenu sa bebama uz pratnju roditelja, i nadzor stručnog lica, možete početi već sa šest meseci. Mada za one strastvene ljubitelje vode, kao što sam ja, postoji mogućnost i sa četiri meseca. Tako su bar moja deca. To je stvarno individualno, i zavisi od deteta do deteta. Isto kao što neko prohoda sa sedam meseci, neko sa devet, a neko tek sa trinaest. Međutim, u uzrastu od šest meseci, bebe su zainteresovane za različita okružuja i aktivnosti, imaju dobru kontrolu vrata i roditelji mogu prijatno plivati sa svojim bebama.

Važno je, međutim, da prilikom uvođenja beba u vodu, moramo to raditi postepeno i u kontrolisanom okruženju. Bebe ne smeju biti izložene suncu, i voda mora biti prijatno topla (minimum 30 stepeni Celzijusa), da obezbedi bebi odgovarajuću i prijatnu sredinu da nauči da pliva.

Kod prvih upoznavanja vode u bazenu, naglasak uvek treba da bude na prijatnoj zabavi roditelja sa njihovim bebama, sa napomenom da bebe ne budu nikada primorane da urade bilo šta protiv njihove želje i volje. Najbolji časovi bebi plivanja su oni koji su puni jednostavnih aktivnosti prilagođenih bebama, prepuni pesme i igre, sa nežnim zaronima jako pažljivo dizajnirani. Pesme i rime pružaju nežnu stimulaciju i one su najefikasniji način da komuniciraju sa vašom bebom. Ponavljanja su zabavna, umirujuća i promovišu učenje, za bebe i njihove roditelje.

Zato, predlažem da se opustite i plivate sa vašom bebom, ali pre svega zabavite se i uživajte zajedno! Takvi trenuci su čarobni i neponovljivi.

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page