24091977 Blog gost: Dejan Pejinović
top of page

Blog gost: Dejan Pejinović


O tome da li je teže biti trener ili roditelj i da li roditelji poštuju granice roditeljstva kao #Blog gost, za Swimming Dad podelio je sa nama Dejan Pejinović, trenutno glavni trener plivačkog turskog tima Galatasaray. On je u periodu od 2011. do 2015. godine bio šef stručnog štaba turske ekipe i ostvario odlične rezultate. Dejan je svoje dugogodišnje iskustvo prevashodno gradio kao trener plivačkog kluba Proleter, Zrenjanin iz Srbije, a potom kao selektor nacionalnog plivačkog tima Srbije. Od 2008. Pa sve do danas čini okosnicu tima na svim velikim takmičenjima seniorskog tima. Njegovi najuspešniji plivači su Ivan Lenđer i Silađi Čaba.

Da li roditelji poštuju granice roditeljstva: roditelj - trener?

Često se ta granica prelazi pogotovo u situacijama kada roditelji pomisle da poznaju suštinu i detalje sporta bolje od trenera. Takođe se granica prelazi kada mogućnosti deteta nisu u skladu sa očekivanjima roditelja. Suština sporta u mlađim uzrastima je svestrani razvoj deteta. Ta premisa je u modernom sportu često stavljena u drugi plan i jedina motivacija jeste takmičarska što je potpuno pogrešno. Ne sme se zaboraviti da je stavljanje rezultata i plasmana u prvi plan privilegija talentovane i biološki napredne dece.

Da li se tvoja deca bave sportom? Plivanje?

Imam mlađu decu. Sin od 7 godina je naučio da pliva i vlada sa tri tehnike plivanja, ali nije uključen u trenažne oblike rada. Trenutno se bavi atletikom tj. elementarinim kretanjima i košarkom, u koju je istinski zaljubljen, pre svega zbog elemenata igre svojstvene deci. Govorimo o satnici 2-3 treninga nedeljno u oba sporta. Ćerka od 4 godine nije još uključena u organizovane oblike rada u sportu, ali je aktivna i voli da usvaja nove kretne aktivnosti koje joj se postave kako zadatak.

Da li je teze biti tata ili trener?

Različito je i teško. Specificni zahtevi trenerskog posla i dolazak u kontakt sa mnogo dece vam širi vidike po pitanju poznavanja karakteristika i prepoznavanja talenta za određeni sport. Samim tim svojoj deci ste spremni da postavite realnije ciljeve bavljenja sportom tj. one u skladu sa njihovim sposobnostima.

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page