24091977 Zima, zima – e, pa šta je...
top of page

Zima, zima – e, pa šta je...


Kada stigne kraljica zima, naravno da sa sobom vodi i celu svitu: od vetra, mraza, pahulja, snežnih oluja, leda, zimoće najveće. Dobro i, šta ako je stigla. Nismo medvedi da se sakrijemo u pećinu i čekamo proleće. Mada, mnogima bi tako bilo najlakše. Zato i čika Zmaj kaže deci da se zime ne boje: Zima, zima – e, pa šta je... Šta mi može, šta mi sme? Danas, nosim se sa mišlju da je ova pesmica možda više namenjena nama, roditeljima, tatama i mamama.


Da li je stvarno zima, kiša, vetar uvek izgovor za ono što nas mrzi da radimo, da izađemo iz svoje ljušture i zimskog komfora? Slažem se da nekom više godi leto i paklene vrućine kada može da uživa u plivanju, a da neko preferira zimske čarolije. Sa druge strane, predrasude su da zimi ne treba plivati pošto je hladno... Dobro, hladno je! Kako onda možemo decu da natrontamo tako da se od gomile stvari ne pomere, i tako ih odvedemo na sankanje, skijanje, grudvanje... Pa smrznuće se prehladiće se! Čak i kada ih vodimo zimi u igraonicu, kod drugara ili u bioskop mi ih slojevito obučemo, zar ne. Bar tako ja radim sa mojim klincima. Isto ih možemo spremiti, i odvesti na bazen da plivaju i time dodatno ojačaju imunitet.


Zato ovu aktivnost ne treba ograničavati samo na letnje mesece, što je kod nas na žalost čest slučaj, već plivanje treba upražnjavati tokom čitave godine. Srećom, zahvaljujući brojnim sportskim centrima (mada ih uvek može biti više), banjama i hotelima to je danas ostvarivo u gotovo svim delovima Srbije.

Tako recimo, kada sam u Novom Sadu sa porodicom zimi, (mada često i u letnjim periodima) volim da koristim bazene sa termalnom vodom u Vrdniku, na Fruškoj Gori. Često praktikujem da sa porodicom i kumovima (a ima ih dosta), makar jednom mesečno, umesto kućne varijante druženja, dok nam klinci jure po sobama, organizujemo nedeljno jutarnje plivanje. Teško se naterati nedeljom ujutru i ustati, a kamoli zimi otići na bazen. Verujte vredi! Dok se klinci igraju po malom bazenu, mi opušteno ćaskamo, sve dok se ne smežuramo. Oduševim se kada sretnem i drugare sa basketa, koje često ne vidim, da su se i oni izmigoljili ispod «jorgan planine» i doveli porodicu na bazen.


Dobro i šta posle bazena, zima je hladno je, većina vas bi rekla: Izaći će klinci na hladno, a glava mokra, prehladiće se... Da, može da se desi da tada nos procuri, ali to isto može i dok trče natrontani po snegu ili u igraonici, pa ih izvedemo napolje dok ne stignemo do kola. Izgovora uvek ima. Zato budite organizovani i svu potrebnu opremu, za pre i posle bazena pripremite veče, dan pre. Tako ja praktikujem, ups moja žena!

Šta vam je osnovno potrebno da ponesete na bazen zimi:

  • Da uđete na bazen: kupaće gaće ili pelene za vodu, papuče, eventualno naočare. Kupaće gaće uvek deci obučem kod kuće jer na taj način ne gubim vreme po svlačionicama koje su uglavnom nekako skučene, već ih skinem i odmah ih ubacim na bazen

  • Da animirate decu dok ste na bazenu: zavisi od uzrasta, ali su uvek poželjne gumene igračke. Lopta ne, jer je zabranjena na većini bazena, a i može da ometa druge plivače

  • Da ih ugrejete dok prave pauzu izmedju dva zarona: peškir, voda, neki lagani keksić (da ne mrve puno) ili bananu, ali vlažne maramice da obrišu ruke i usta

  • Da ih okupate posle bazena: kupka ili šampon, peškir, kesa za mokar kupaći

  • Da ih presvučete i sredite nakon plivanja: fen, češalj, eventualno krema za lice, veš, čarape, potkošulja, kapa i sve u čemu je dete došlo... Uvek nosim rezervnu majcu i čarape, jer nekako se desi da uvek stanu u mokro ili se poliju vodom

  • Dok vas čekaju da se vi sredite: dajte im čaja, vode ili omiljen sok... Mada će neki tražiti i telefon sa omiljenim crtaćem, zato napunite baterije!

Sada ste spremni.


Verujte, zima je lepa i sa pogledom iz bazena!


Zato, ne oklevajte, već pravac na plivanje.

Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page