24091977
top of page

Šta kada decu, plivače uhvati grč tokom plivanja?


U mirnoj vodi nemir je doneo grč koji je dečaka uhvatio u nozi dok je plivao u moru. Nakon njegovog vriska, i paničnog mahanja, uskočio sam i izvukao ga na obalu. Dečak je imao 18 godina, plivao je na poludivljoj plaži na ostrvu sa drugarima. U blizini nije bilo spasioca, niti puno ljudi.

Da li je vaše dete nekada uhvatio grč dok je uvodi, pliva?

Dok sam bio mlađi plivač, znao je da me uhvati grč u nozi, listu, ponekada i stopalu. Prvenstveno zbog nedovoljne hidriranosti i jakih treninga. Ranije, deca nisu nosila flašicu vode na plivanje, već smo iskakali iz vode, sa treninga i trčali do toaleta da pijemo vodu sa slavine. Danas, kada vidite da plivači, čak i oni najmlađi, drže flašicu vode kraj ivice bazena je za pohvalu, jer je kasno kada organizam već oseti žeđ.

Grč može svakoga da uhvati u vodi, bez obzira da li je u pitanju mlađi ili stariji plivač.

Šta može svako dete, plivač, da uradi kada ga grč u vodi uhvati?

Ukoliko je dete, plivač u vodi, daleko od obale i uhvati ga grč, a sam je, nema u blizini pomoći, za početak pre ulaska u vodu dečiji organizam treba da je dovoljno hidriran posebno u letnjim danima kada se mnogo više znojimo, čak i u vodi. Bitno je da deca ukoliko je moguće ne utrčavaju u vodu nakon trčanja po plaži, igranja vije i sličnih aktivnosti jer često prezagrejanost organizma koji uskoči u vodu može da izazove i grč u mišićima.

Grč kada se desi u vodi jako je teško opustiti taj deo tela, ukoliko nemate oslonac u blizini, da rasteretite težinu. Zato, ukoliko već dođe do grča u vodi, a dete je samo, ono što je bitno jeste da odmah pređe u fazu odmaranja tela, odnosno da se okrenete na leđa i pluta. Na taj način će se deo tela na kome se desio grč malo opustiti. Često pomaže da ukoliko je grč u prstima ili stopalu, prste na nozi, povučete ka sebi, a zatim celo stopalo kako bi opustili deo zahvaećen neprijatnim bolom. Ukoliko je u listu grč pomaže da se za taj deo uštinete što jače (jači stisak), kako bi se cirkulacija pokrenula.

Prevencija i edukacija o bezbednsoti u vodi je prioritet!

Zato u školama plivanja, kao vid prevencije, često se rade nedelje bezbednosti u vodi tokom kojih deca prolaze sve moguće neželjene situacije u i kraj vode, gde se simulira i hvatanje grča tokom plivanja. Na tim časovima deca plivaju obučena u bazenu (šorc, majica), bez kapice i bez plivačkih naočara kako bi stekli realan osećaj i težinu vode ukoliko se nezgoda desi. Sa druge strane, deca plivači (ukoliko pohađaju časove plivanja) mogu da nauče napredne lične i spasilačke veštine na tim časovima kroz igru: uključujući okretanje u stranu, okretanje na i u vodi, održavanje plovnosti sa i bez pomagala i ponašanje nakon skoka ili pada u vodu.

Šta je deci potrebno reći kada krenu sa društvom na kupanje?

Da moraju da budu svesni, da nisu oni spasioci. Da u takvim situacijama treba da daju svoj maksimum, ali da prvo zaštite sebe, kako ne bi bila dupla tragedija. Jeste na prvu ruku sebično, ali ako nema spasioca, stručne ili starije osobe koja može da pomogne, prvo što treba da urade jeste da pronađu neko plutajuće sredstvo (daska, lopta, plastični kanister za vodu) ili kanap (majca, pantalone, kajš, grana) kako bi dobacil osobi koja se davi.

Svaka prevencija, edukacija o bezbednosti dece u vodi i oko nje potencijalno može spasiti nekome život! Odgovornost je na svima nama kako trenerima plivanja, tako i roditeljima.


Comments


Najčitaniji tekstovi
Poslednji tekstovi
Arhiva
Pronađi po tagovima
bottom of page