24091977
top of page

Šta želim da naučim decu kroz plivanje?


Deda po kome sam dobio ime, voleo je puno da čita i piše. Tokom raspusta provodio sam sa njim dosta vremena na reci, u čamcu, on čitajući i pecajući, a ja plivajući. Vodu je voleo i mir oko nje, iako nije znao da pliva. Zašto nije naučio da pliva? Ni dan danas odgovor nemam. Jer na to pitanje, deda bi uvek slegao ramenima i nastavio da čita. Jednog jutra dok je pecao, saopštio sam mu šta želim da radim u životu. Deda mi se nasmejao i rekao: Dete, pa ti se samo igraš! Hajde prihvati se malo i knjige. Život će ti proći u igranju i plivanju.

Tako je i bilo.


Danas, trideset godina kasnije, već dve decenije plivam, igram se, i učim druge da plivaju i igraju se u vodi.


Šta želim da naučim decu kroz plivanje?

Pre nego što vam odgovorim na ovo jednostavno pitanje, pitaću vas.


1. Da li znate koje je najveće “igralište” na svetu?


Moj deda, sa početka priče, iako je bio riznica znanja, životnog iskustva, nije imao privilegiju da se na tom igralištu igra i uživa. Zašto? Zato što nije znao da pliva!

2. Kroz koliki “tunel” u trci najbržih “budući plivač” treba da prođe da bi žena zatrudnela?


Kroz tunel prečnika dlake. Neverovatan podatak zar ne! E sada, kada “budući plivač” ispliva i ugleda svetlost dana, na svima nama, ne samo na roditeljima, je da ga naučimo kako će na “igralištu” i kroz život da “pliva”. A kako drugačije nego kroz igru!


Moja deca su u vodi od četvrtog meseca. To, naravno ne znači da su imali svakodnevno trening…već da su opušteni i uživaju u vodi. Proplivali su uz osmeh na licu, kroz igru u vodi i kraj nje. Ajkulica sa dve ipo godine, dok je Ribica svoje prve slobodne plivačke pokrete u vodi izvela sa tri godine.

Deca uz plivanje uče i da:


1. Plivanje kao i pisanje, čitanje, je KULTURA življenja.


2. Kao i u svakodnevnom životu, i u plivanju VREME je ključna stvar.

3. Pozitivna atmosfera, TIMSKA melodija u bilo kom sportu, plivanju, ali kao i u porodici, biznisu, važnija od samog kvaliteta pojedinca.


4. OBRAZOVANJE i plivanje moraju da idu jedno sa drugim.

5. Plivanje ODMARA dušu i telo.


6. Da PRIHVATE PORAZ, mogućnost da mogu biti pobeđeni…Nisu ništa manje vredni ukoliko ne osvoje neki plemeniti metal, već da je bitno da se i dalje trude i da taj takmičarski duh razvijamo na pravi način kako bi bili kasnije u životu sigurniji, uporniji, srećniji, uspešniji,…

7. STRAH od vode, ne bira godine, ni profesiju, a ni to da li ste plivač ili ne.


8. Nije teško biti fin! Pravila ponašanja, kako postoje u svakom domu, tako postoje i na bazenu. Na prvom mestu da bi postojao neki red, a zatim radi BEZBEDNOST svih.

9. Voda i plivanje su za svu decu. Bitno je ŠTA ŽELITE!


10. Sticanje POVERENJA u plivanje, nije nimalo lako.

11. Plivanje je kao jabuka dnevno - PREVENCIJA u svakom smislu!


12. Ukoliko zaista želite da plivate NE POSTOJE prepreke i granice!

ZABAVLJAJTE se dok plivate!


Sećate se dede, mog imenjaka, sa početka priče koji nije znao da pliva, ali je znao da se igra. Bez obzira što je deda bio naklonjen knjigama, nikada me nije ispitivao lekcije iz istorije, biologije, hemije. Nije ga interesovalo da li znam ko je dobio Nobelovu nagradu, kada i ko je proizveo prvi bicikl, automobil, koliko je Sunce udaljeno od Zemlje, ko je bio predsednik istočnog bloka 80 tih godina...

Njega je više zanimalo da mu pričam priče o drugarima koji su mi značili, sa kojima sam delio slatke i gorke trenutke. Nastavnicima koji su mi bili uzor i od kojih sam nešto interesantno naučio. Trenerima koji su me učinili da se osećam posebno. Komšiluku koji me je inspirisao. Rodbinom sa kojom sam najviše voleo da pričam. Prijateljima koji su me

zasmejavali i sa kojima sam mogao da se igram od jutra do mraka.

Danas znam zašto je to bilo bitnije dedi.


Zato što, ljudi koji utiču na vaš život nisu oni sa najviše diploma, najviše novca ili najviše nagrada. Oni su ti koji brinu.


Plivanjem uz igranje i istraživanje, svakodnevno “hranimo” decu znanjem, veštinama koje pokreću ne samo um, telo, već i srce, ali i bude uspavanu radoznalost za ceo život. Naš zadatak je da im pomognemo da što lakše savladaju plivanje, ako je moguće na što zabavniji način, kako bi bili što bezbedniji i sigurniji danas i sutra na “igralištu”.

To je ono što me pokreće svaki dan da uskočim u bazen i učim decu najlepšoj veštini za život.


Život je lepši kada plivate!

PS. Pomozite svojoj deci, ali i sebi da ostanu dosledna sebi čak i u plivanju i da ne posvete svoj i vaš život pokušajima da postanu neko drugi!

Comments


Najčitaniji tekstovi